Phishing E-mail

Varning! en ny phishing E-mail skriven på Svenska.

Internet är ett fantastiskt verktyg om du som användare har fokus på säkerheten, och i likhet med mycket annat i livet kan man komma långt med sunt förnuft t.ex. ”Om priset verkar vara för bra för att vara sant är det antagligen det”. Phishing ligor är  smarta, kunniga, välutbildade individer som opererar i väl uppbyggda organisationer, de opererar över både lands- och regiongränser. Svenska polismyndigheter saknar strategin eller har ingen alls samordning i jakten på dessa ligor. De flesta utredningar kring phishing eller nätstölder läggs ner efter bara ett par dagar. Brotten blir alt vanligare samt svårare att klara upp. Dagens bedragare väljer sina mål noggrant och Phishar dem med email-meddelanden som ser ut som att de kom från vänner, pålitliga källor, eller till och med dina egna email-konton. Dessa email är ganska förvirrande även för oss vana användare och experter på område. Om du har fått eller läst ett mejl som ser ut att vara från en vän eller från ditt eget email adress och den innehåller konstigt material, detta  betyder inte att du har blivit hackad, var lugnt. Spammare förfalskar dessa adresser hela tiden och det är ett lätt jobb för dem. Det har visat sig att skoja med riktiga e-postadresser är förvånansvärt lätt för dessa bedragare, och just därför är nätfiske en sådant stor problem. Trots att vi vanliga datoranvändare är på sin vakt luras vi ändå att via e-post lämna ut lösenord och andra personliga uppgifter till bedragare. Idag drabbas en av fem av identitetsstöld eller bedrägeri på nätet. För Internetbrottslingar är din privata information en vara som de kan sälja på den illegala marknaden ”Blackmarket”, vad den är värd i pengar kan vara häpnadsväckande. Cyberkriminella kan lätt förfalska e-postmeddelanden, så att de ser ut som officiella meddelanden som skickas av legitima företag som Facebook, Google m.f.”eller om det kommer från dit egen e-postadress, detta är ingen nytt fenomen. Dessa personer (bedragare) försöker ofta att lura dig för att du ska ge ut dina personuppgifter, inklusive inloggningsinformation till dina bakkonto m.m. och de lyckas ganska ofta. De kommer att försöka leda dig till skadliga webbplatser som infekterar din dator med skadlig kod, vilket kan hjälpa dem att stjäla dina personuppgifter. Dessa attacker är kända som “phishing” -attacker.

Här är några mycket enkla regler som man borde följa.

  • Skicka ALDRIG dina inloggningsuppgifter som svar på ett E- mail, ALDRIG!
  • Använd ALDRIG en länk i ett email för att logga in på ditt konto.
  • Skicka ALDRIG dina personuppgifter till någon på e-post oavsett hur autentiskt de låter i emailet.
  • Om någon organisation frågar efter din inloggning på grund av säkerhetsskäl, och ger dig länk via e-post, var väldigt försiktig. Generellt är det en bluff, och meddelandena är fejk.
  • Kontrollera också webbadressen till sidan mycket noggrant, det kommer alltid att vara annorlunda än den ursprungliga webbadressen om det är en phishing-attack.
  • Klicka ALDRIG på länkar i mail som antyder att ditt konto är fullt eller behöver uppdateras.
  • Var försiktig med att klicka på länkar som skickas med e-post från okända avsändare
  • Svara aldrig på e-postmeddelanden av det här slaget se bilden.

iTrace/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *